Uputsvo Za Korišcenje Antidekubitnog Dušeka

 

Kupili ste dušek a niste sigurni kako da sami pravilno montirate na ležaj? U ovom članku navešćemo najosnovnije korake i principe korišćenja antidekubitnog dušeka sa kompresorom. Pažljivo sledite uputsvo da nebi došlo do neželjenih efekata.

 

 

 

Deset koraka da uspešnog montiranja:

  1.  Prilikom preuzimanja dušeka proverite da li se u kutiji nalaze sledece stavke (kompresor, dušek, dva spojena creva, garantni list)
  2.  Pre postavljanja dušeka na ležaj, proverite da nema ostrih predmeta na njemu ili federa koji bi mogli da izazovu bušenje dušeka.
  3.  Postavite dušek na ležaj, savite produžene trake ispod dušeka (to su produzeni krajevi sa obe strane) da ne bi visile van ležaja.
  4.  Kada ste postavili dušek na ležaj povežite kompresor sa dušekom. Povezivanje se vrši tako sto će te spojiti dva bela creva sa kompresorom i dušekom. Proveriti da li je dobro postavljena guma i da nema pustanje vazduha.
  5.  Kada ste povezali dušek i komresor uključite kompresor u struju podesite osigurac na srednju tvrdoću(krug koji se okrece) i upalite kompresor na zeleno dugme.
  6.  Jako bitna stvar je da pacijent nesme da bude na dušeku dok je proces punjenja.
  7.  Kada ste ukljucili dušek kompresor ce poceti da puni komore dušeka. Samo punjenje traje nekih 10 do 15 minuta. Kada se napuni proveriti dali dušek negde pušta vazduh i slobodno rukama pritisnite komore radi provere.
  8.  Nakon svih ovih koraka pacijent moze da se smesti na dušek. Mozete prekriti dušek nekom posteljinom ali obratite pažnju da posteljina ne bude previše debela jer onda dušek nema efekata.
  9.  Podešavanje tvrdoće dušeka pacijent sam odredjuje po potrebi. Odredjivanje tvrdoće se podesava na kompresoru okretanjem osigurača od MIN do MAX. Poželjno je da kompresor bude na dohvatu ruke pacijentu da to moze on sam da kontroliše.
  10.  Neje poželjno da komresor bude upaljen 24 časa. Poželjno je da ga neko vreme gasite radi hladjenja,

 

Po završetku montirani dušek bi trebao da izgleda kao sto je prikazano na slici.